Ako variť klasické jedlá trošku zdravšie. 

V dňešnom svete plnom chémie to začína byť už nevyhnutnosťou.

 


Nenáročný a pomerne rýchly recept na obed či večeru. Sladká chuť tekvive Hokaido s Balkánskym syrom a bulgurom je zaujímavá a chutná kombinácia. Jedlo urobíte za pol hodinu a máte navarené. A ešte aj zdravo :)

                                                                                                                                                                                                čítať viac...



Bulgur s baklažánom, paradajkami a mozzarellou. Nie veľmi náročný, v celku pomerne rýchly recept na chutný obed či večeru. Kombinácia baklažánu s paradajkami je veľmi obľúbená a ešte v spojení s bulgurom a mozzarellou tam niet čo pokaziť.                                                                                              čítať viac...

                                                                                                                                                


Zľahka opražené karbonátky zo syra gouda, z tofu syra a tekvice Hokaido. Tento recept je veľmi rýchli. Ak potrebujete urobiť obed za pol hodiny tak toto je ideálny typ. 

                                                                                                                                                  čítať viac...

 

Dnes v tejto zložitej dobe vírusov hľadá veľa ľudí rady a tipy ako sa proti neviditelnej nákaze chrániť.

Pred niekoľkými rokmi som si kúpila knižku od dr. Bukovského a tam bol jednoduchý recept na bazový extrakt.

Už som ho niekoľko krát robila no tento rok je veľmi aktuálny.                                                 čítať viac...

Kedy ste naposledy jedli ľanové semienka? Pravdepodobne dosť dávno, ak vôbec niekedy však? Pritom ide o jednu zo super potravín, ktorá je lacná a neuveriteľne zdravá. 

Ľanové semienka obsahujú tuk, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, luteín, zinok, meď, mangán, selén, omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamíny B, C, E, K, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú.                                                                                                     čítať viac...

 

Pšeničné klíčky patria do nášho raňajkového jedálnička a to pre ich veľké zdravotné prínosy pre náš organizmus.

Malý balíček žltých pšeničných klíčkov nesmie chýbať.

Pšeničné klíčky sa pomalšie trávia zasýtia vás na dlhšiu dobu preto je naj ideálnejšie jesť ich ráno. 

Preto sa v ňom nachádzajú celé tri štvrtiny vitamínov obsiahnuté v celom zrne.

Pšeničný klíčok je malí a nie na darmo sa hovorí čo je malé to je dobré.

                                                                                                                                                        čítať viac...

 

Najdôležitejšie formy tohto vitamínu sú D3 aj D2

Naše telo si D vitamín vytvára samo preto ide skôr o hormón ako o vitamín.

Bežne sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného UV žiarenia. Pokožka vystavená slnku ako je tvár, ruky, alebo iná časť tela v trvaní 20 minút pričom slnko musí byť aspoň 45˚ nad horizontom.           čítať viac...

 

Ak sa chceme zdravšie stravovať už za účelom zníženia hmotnosti, alebo zlepšeniu zdravotného stavu, tak je potrebné začať jesť trošku iné potraviny ako je bežné. Nie je to jednoduché a ani to nejde zo dňa na deň.

No ak zmeníte niekoľko základných potravín tak sa pomaličky môžete dopracovať ku zdravšiemu stravovaniu.                                                                                                                                                              čítať viac...

Dnes pri množstve konzervačných látok a dopekaní pekárenských výrobkov sa do popredia dostáva domáci chlieb či pečivo. Množstvo lúdí si asi povie ,,ja na to nemám čas alebo ja to nedokážem,, no môžem vás ubezpečiť že upečenie si vlastného chleba vôbec nie je náročné ani na čas ani na zručnosti, príprava zaberie max. 25 minút a po čase to zvládnete aj za 15 minút. mixér všetko sám vymieša a urobiť bochník hádam dokáže každý.

​​​​​​​                                                                                                                                                    čítať viac...

 

Upečte si doma vlastné pečivo bez chemických a konzervačných látok. Jednoduchý recept na špaldové žemličky zvládnete za pol hodiny. Žemličky sú krehké a veľmi chutné.

Tieto žemličky je možné urobiť aj z chlebového cesta v predošlom článku.

                                                                                                                                                        čítať viac...

Zdravé raňajky sú základ nového dňa. Raňajkami vo forme vločiek a ovocia dáte svojmu telu čo potrebuje na naštartovanie nového dňa.

Ovsené vločky obsahujú vlákninu a aby vás tieto vločky naozaj zasýtili mali by ste tieto raňajky skombinovať s tekutinou. Po ránu najlepšie s ľahkým bylinkový čajom, samozrejme bez cukru, postačí citrón.                                                                                                                                                                                         čítať viac...

 

Zdravá polievka z koreňovej zeleniny je o zelenine nie o zahusťovadlách a zápražkách.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   čítať viac...

 

Baba so slivkami je veľmi starý rodinný recept.

Chuť pečeného zemiakového cesta so slivkami a maslom je nezameniteľná a naozaj sa oplatí tento recept vyskúšať.                                                                                                               

                                                                                                                                                           čítať viac...

 

Bylinky vy pestované v záhrade alebo v črepníku na balkóne majú ne porovnateľnú arómu aj chuť oproti kúpeným bylinkám v obchode. Takéto voňajúce bylinky dokážu vo veľkej miere ovplyvniť chuť akéhokoľvek jedla a tým zlepšiť trávenie aj celkové zdravie.   

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 čítať viac...


Tento recept je od Kamily Magálovej. Je osvedčený už dlhé roky medovníky sú naozaj mäkké a vydržia aj viac ako 1 mesiac.  Ku koncu už tvrdnú treba ich urobiť tak 2 týždne pred Vianocami a vydržia vám aj do konca Januára. Ak sa pravdaže ne zjedia.

                                                                                                                                                          čítať viac...