Baba so slivkami

Baba so slivkami

Tento recept má už viac ako 50 rokov. A vždy sa každý začuduje nad touto kombináciou.



Ubezpečujem však, že chuť pečeného zemiakového cesta so slivkami a maslom nezameniteľná.



Množstvá surovín nie sú uvedené z dôvodu rozdielnych veľkostí plechov na pečenie. Hrúbka cesta by mala byť cca. 1,5 cm. Preto si množstvo cesta musí odhadnúť každý sám 


Čo budeme potrebovať:


  • Zemiaky postrúhané na jemno alebo rozmixované. (v letných mesiacoch aj so šupkou vláknina je potrebná)
  • Múka hladká, zdravší variant celozrnná špaldová. 
  • Soľ - treba posoliť aby to nebolo ani slané ani neslané, tak akurát.




Cesto dáme na plech na pečenie ktorý je vystlaný papierom na pečenie a tento papier ešte vymastíme, lebo zemiakové cesto sa rado prilepí. Ja ho vymastím olivovým olejom, ale môžete ho vymastiť aj maslom.

Slivky zbavíme kôstky a pokrájame každú na polovicu, pohárikom otočené hore. ( hovorí starý recept ) Mne sa osvedčilo rozkrojiť slivku na 4 časti a naukladať tesne vedľa seba aby ani kúsok cesta nebol bez slivky. 

Na takto pripravený plech so zemiakovým cestom a slivkami poukladáme ešte plátky masla a dáme piecť do trúby na cca. 1 hodinu na 180 °C. 

Po upečení ešte horúce rozkrájame na taniere a posypeme práškovým cukrom ( zdravší variant hnedý trstinový cukor, hladký si urobíte v mixéri ) a polejeme roztopeným maslom ( zdravší variant zmiešajte maslo s olivovým olejom ). To maslo tam musí byť aby sa zachovala chuť starého receptu. 

 

Chuť pečeného zemiakového cesta so slivkami a maslom je naozaj výnimočná a oplatí sa tento recept vyskúšať :)