Bylinky v záhrade

Bylinky v záhrade



Niektoré bylinky sú trvalky a niektoré musíme na jar vysadiť nové. 


Medzi viacročné bylinky patrí levanduľa, mäta, medovka, rozmarín, materina dúška, šalvia a pažítka aj oregáno.


Bylinky ako sú majoránka a bazalka, sú jednoročné rastliny a preto ich musíme  každý rok vysadiť na novo.


Ak nám cez zimu niektorá bylinka vymrzne na jar ju tiež musíme vysadiť na novo preto sa odporúča na jeseň bylinky pozakrývať čečinou. 

Mäta pieporná


Mäta prieporná je obľúbenou bylinkou čaj z mäty je veľmi osviežujúci a podobne ako levanduľa je odolná voči mrazu. Na jar vystriháme suché stonky mäty a od korienkov vyženie nové mladé výhonky.

Medovka je charakteristická citrónovou vôňou. Výťažky z medovky pôsobia upokojujúco a antibakteriálne.


Oregáno 


Oregano je korenisto voňajúca bylinka trochu podobná majoránke. Svojou prenikavou vôňou ale aj chuťou dokáže urobiť s jedlom doslova zázraky.  A tieto zázraky platia aj čo sa týka nášho zdravia. Oregánom naozaj netreba šetriť. Do jedla ho sypeme pred dokončením jedla. Výborne si rozumie so všetkými jedlami kde sa nachádzajú paradajky.


Tymián


Je trvácny, malý poloker nenáročný na pestovanie. Stonky sú obsypané drobnými podlhovastými aromatickými lístočkami, najčastejšie sivozelenej farby. Kvitne od mája až do septembra bielym alebo fialovým kvietkami. Kríčky treba hlboko zrezávať na jeseň po odkvitnutí, inak výrazne drevnatejú a ľahšie vymrznú. Pravidelným omladením podporíme aj tvorbu mladých výhonkov. 

Kvety môžeme použiť aj ako jedlú dekoráciu pokrmov. Na prípravu jedál sa používajú lístky čerstvé aj sušené alebo celé výhonky. Pri tymiane sa držte známeho pravidla „menej je niekedy viac“!

Príjemná vôňa a lahodná korenistá chuť sa pri príprave jedál výborne dopĺňa napríklad s rozmarínom.


Majoránka


Majoránka patrí medzi najstaršie druhy korenín. Majoránka urobí jedlo chutnejšie, ale hlavne stráviteľnejšie. Majoránka je viac ako aromatická  bylinka je to aj liečivá bylinka. 

U nás nie je schopna prečkať tuhú zimu, preto sa pestuje ako letnička, teda každý rok sa vysieva alebo vysádza znova. 

Zbierame listy aj kvietky 2–3krát počas sezóny, pred roz kvitnutím kvietkov a za suchého počasia. Zo strihneme jednotlivé stonky nad drevnatou časťou a tieto stonky sa pekne rozvetvia a rastlinka bude košatejšia. Pri ďalšom zbere budeme mať viac majoránky na zostrihnutie. Na jeseň už sušíme celé rastlinky. Čerstvú do jedla zostrihávame priebežne ako rastlinky dostatočne narastú. Sušíme na tienistom mieste.



Bazalka


Bazalka je jednoročná teplomilná bylinka a preto si ju predpestovávame v byte alebo skleníku. Vonku ju vysádzame až po májových mrazíkoch. Bazalka vyžaduje plné slnko, ľahšiu humóznu pôdu a dobrú závlahu. Voňavé lístky zbierame pred kvitnutím. Aby sme kvitnutie oddialili, zaštipneme vrcholky rastliniek tieto sa rozkonária a pri ďalšom zbere máme väčšiu úrodu, sušíme ju v tieni.

Bazalka obsahuje železo, fosfor a vitamín C. Celkovo pôsobí osviežujúco, zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, znižuje nadúvanie, podporuje chuť do jedla. Je dobrým repelentom proti bodavému hmyzu. Používame najmä čerstvé lístky do omáčok, polievok, zeleninových šalátov, mletého mäsa, cestovinových jedál alebo na pizzu. Ak ju zalejeme octom alebo olejom, urobíme si chutné ochucovadlo na šaláty. 


Rozmarín


Rozmarín je vždyzelený krík a keďže je citlivý na mráz, na jeseň ho vždy musíme vybrať z hriadky ak ho máme vysadený na záhone. Presadíme ho do kvetináča a umiestnime na slnečné miesto do bytu. Počas sezóny zostrihávame vyrastené konáriky ktoré sušíme alebo používame čerstvé. Takto si môžeme tvarovať pekný kríček ktorý v byte cez zimu vyzerá aj dekoratívne.


Jeho vôňa stimuluje naše mozgové a srdcové funkcie, utlmuje stres, odháňa depresiu, tlmí nervové napätie, bolesti hlavy a migrénu. Zlepšuje trávenie najmä ťažkých jedál. Ak ho dáme do skrine chráni naše oblečenie proti hmyzu podobne ako levanduľa.




Šalvia


Šalvia má silnú korenistú vôňu a horkastú chuť. Najčastejšie používame čerstvé lístky na sušenie sa zbierajú vrcholce odrastených stoniek a tieto sa následne rozkonária a takto rastlinka zmohutnie a máme väčšiu úrodu. Ak ju necháme zakvitnúť tieto kvietky môžeme použiť na zdobenie jedál, šalátov alebo múčnikov. Pre výraznú chuť i vôňu stačí použiť pri korenení jedál na jednu porciu len jeden až dva lístky. Koreníme ňou všetky druhy mäsa, ale najviac vynikne ak sú ňou korenené ryby, baranina a hydina, vhodná je aj do plniek, omáčok a mastnejších jedál.

Šalvia obsahuje látky ktoré obmedzujú potenie. Má veľmi silné protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí proti hnačkám, zlepšuje trávenie, činnosť žlčníka a pečene. Veľmi dobre pôsobí aj ako kloktadlo pri zápaloch v ústnej dutine, hrdle a pri angíne. Odstraňuje zápach z úst a znižuje hladinu cukru v krvi. Zápar zo šalvie sa používa na oplachovanie vlasov po umytí proti ich šediveniu a lupinám.