Domáci chlieb

Domáci chlieb

Dnes pri množstve konzervačných látok a dopekaní pekárenských výrobkov sa do popredia dostáva domáci chlieb či pečivo.

 

 

Množstvo ľudí si asi povie

 

"ja na to nemám čas alebo ja to nedokážem"

 

no môžem vás ubezpečiť že upečenie si vlastného chleba vôbec nie je náročné ani na čas ani na zručnoti, príprava zaberie max. 25 minút. 

 

Po čase to zvládnete za 15 minút. mixér všetko sám vymieša a urobiť bochník hádam dokáže každý.

 

 

 

Tak poďme na to príprava na 600g chlieb.

Budeme potrebovať:

 

  • Hladkú múku: 200g
  • Celozrnnú ražnú múku: 200g
  • Celozrnnú špaldovú múku: 200g
  • Soľ: 1 1/2 kávovej lyžičky
  • Ocot: jablčný asi 2 polievkové lyžice
  • Rasca: podľa chuti mletá alebo celá 

 

Kvások: 

 

  • Cukor: 1 kávová lyžička 
  • Pekárenské droždie: 3/4 kocky (môže byť aj celá kocka)
  • Voda: 400ml


Najprv si urobíme kvások do vlažnej vody pridáme cukor rozmiešame aby sa rozpustil a pridáme rozmrvené droždie. (Kvások pridávame do cesta len ak je vykysnutý ak nie je radšej si urobíme druhý.)


Do nádoby si navážime múku a vložíme do mixéra na program hnetenie. Cesto je vymiešané asi po 20 minútach. 


Cesto následne lyžicou oddelíme od stien misky a pomúčime takto postupne oddelíme celé cesto a nemusíme špiniť ďalšie príslušenstvo kuchyne. V rukách vytvarujeme bochník a ten prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. 


Chlieb kysne asi 1 hodinu záleží od teploty v miestnosti.


Už vykysnutý bochník môžeme vložiť do vyhriatej trúby na 180 °C. po dobu 50 minút.

Sami si viete odhadnúť ako vám pečie vaša trúba.


Upečený chlieb necháme vychladnúť a potom krájame.