Polievka z koreňovej zeleniny

Vianočné plnené perníky



Ako uvariť zdravú zeleninovú polievku?


Polievka z koreňovej zeleniny ingrediencie na cca. 1L


  • 150g  cibuľa
  • 150g. mrkvy           
  • 150g. petržlenu
  • 150g. zeleru
  • 1 vajce / 0,50g bulgur  / 0,50g pšeno
  • Vňať Magy
  • Vňať zeleru
  • Vňať petržlenu
  • Soľ
  • Vegeta ( bez glutamanu )
  • Rasca ( mletá alebo celá )
  • Kurkuma
  • Čierne korenie podľa chuti

 

 

 

Zdravá polievka je o zelenine nie o zahusťovadlách a zápražkách.

Dôležité ochucovadlo a pri niektorých polievkach aj zahusťovadlo je nebudete veriť, ale cibuľa. Čím je cibule viac tým je polievka chutnejšia. Cibuľa je základ asi všetkých polievok. Treba ju nechať na nižšej teplote upražiť do sklovita, samozrejme pri zdravých polievkach na olivovom oleji. Nie EXTRA panenskom varíme na olivovom oleji určenom na varenie. Uprednostnite olej s vyššou cenou na tomto sa neoplatí šetriť. 

Takže keď máme upraženú cubuľu pekne do sklovita aj trošku do ružova, ( cibuľa až v takejto úprave dokáže ochutiť polievku) pridáme na malé kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu. Najprv pridáme do cibule na kolieska nakrájanú mrkvu a chvíľu ju upražíme spolu s cibuľou. Mrkva pustí červené farbivo ktoré zafarbí polievku. O chvíľu pridáme ďalšiu nakrájenú koreňovú zeleninu ktorú premiešame s mrkvou a cibuľou a následne túto zmes zalejeme vodou. 

Množstvo vody asi 1liter.  

Polievku ochutíme soľou podľa potreby vegetou (bez glutamanu) rascou ako kto má rád buď mletou alebo celou. Môžeme pridať trošku mletého korenia. 

Ako vložku do polievky použite Bulgur, Pšeno môžete ho vložiť na začiatku po zelenine, alebo 1ks roztrepané vajíčko, ale to vlejete po troške do vrejúcej polievky na konci varenia. 

Doba varenia polievky z koreňovej zeleniny je cca. 1, 1/2 hod. Len samotná cibuľa vám zaberie asi 20min. pokiaľ mierne zružovie a koreňová zelenina sa varí asi cca. 1hod. možno trošku dlhšie.

 

Po uplinutí tejto doby máte hotovú polievku do ktorej po odstavení prisypeme celkom hojne Kurkumu. Dodá polievke troška chuť a hlavne peknú farbu. Na koniec pridáme na drobno nakrájanú petržlenovú vňať. 

 

Ako ste si mohli všimnúť polievka nepotrebovala žiadnu zápražku ani žiadne múčne halušky ani nič podobné.