Vitamín D

Najdôležitejšie formy tohto vitamínu sú D3 aj D2

Naše telo si D vitamín vytvára samo preto ide skôr o hormón ako o vitamín.


Bežne sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného UV žiarenia. Pokožka vystavená slnku ako je tvár, ruky, alebo iná časť tela v trvaní 20 minút pričom slnko musí byť aspoň 45˚ nad horizontom.

Najlepšie medzi 11. a 14. hodinou asi 3x týždenne. Bez použitia opaľovacieho krému nám zabezpečí dostatok vitamínu D na 2 až 4 mesiace. 

Dlhší pobyt je potrebný, ak máte na sebe natretý opaľovací krém s vysokým faktorom. 


Najväčší problém nastáva najmä v období od novembra do februára kedy nie je dostatok takého slnečného žiarenia, ktoré by poskytlo potrebné množstvo tohto vitamínu.

S pribúdajúcim vekom sa znižuje schopnosť organizmu syntetizovať vitamín D zo slnečného žiarenia. 


Taktiež ľudia s opálenou pokožkou, alebo ľudia tmavšej pleti potrebujú oveľa dlhší čas na prijímanie vitamínu D zo slnečného žiarenia. Preto by v zimnom období mali ľudia a hlavne nad 50 rokov užívať vitamín D ako výživový doplnok.

 

Vitamín D2 patrí do skupiny vitamínov D a nachádza sa predovšetkým v rastlinných zdrojoch potravín.

Menšie množstvá vitamín D2 nájdeme v potravinách ako sú mlieko a mliečne produkty obohatené o prítomnosť tohto vitamínu napríklad maslo, margaríny, jogurty alebo niektoré mliečne výrobky.

Oveľa vyšší výskyt vitamínu D2 nájdeme v rastlinných potravinách. Ide najmä o sóju a sójové produkty, šampiňóny, a huby, kakao, avokádo alebo ryža.

Vitamín D má pozitívne účinky na zdravie zubov a tiež na hustotu kostí. Posilňuje imunitný systém a reguluje viac ako 200 rôznych génov ktoré zodpovedajú za mnohé biologické procesy v našom tele. Dostatok vitamínu D v tehotenstve zabezpečí plodu správny vývoj kostry a predíde nízkej pôrodnej hmotnosti. V období dojčenia zvyšuje tvorbu mlieka. Vitamín D má taktiež pozitívne účinky na centrálny nervový systém.

 

Viac o tomto vitamíne sa dozviete v nasledujúcom videu

Dr. Bukovského odporúčam pozrieť.  

 

Vitamím D3 z obrázka je možné zakúpiť "TU!" príde vám domov zhruba asi za 3 týždne.

 

Mám s ním dobré skúsenosti odporúčam.